11. Euroopa lastefilmide festival on saabunud

Kino Artis pakub 14.–29. oktoobrini väärt filmielamust peredele ning lasteaia- ja kooligruppidele.

Kavas on põnevaid Euroopa tippanimatsioone ja vahvaid mängufilme, kus põhiline fookus on leiutamise lõbul ja looduse ilul.

Põhiprogrammis linastub huvitav noorte- ja perefilm „Leiutaja“ (2023, 92min), mis on Oscariga pärjatud stsenaristi Jim Capobianco värske nukufilm. Loos asub Leonardo da Vinci oma elu suurimale seiklusele, et leiutada maailma muutvaid leiutisi. Lõputult uudishimulik ja jonnakas leiutaja ja kunstnik Leonardo da Vinci lahkub Itaaliast, et liituda Prantsuse õukonnaga, kus ta saab vabalt katsetada, leiutada lendavaid seadeldisi ja uskumatuid masinaid ning uurida inimkeha. Teda saadab seiklustel enesekindel printsess Marguerite, ning Leonardo püüab leida vastust lõplikule küsimusele: "Mis on elu mõte?".



"Leiutaja" lavastas ja kirjutas Jim Capobianco (Oscari võitnud "Ratatouille" ja “Lõvikuningas” (1994), “Jumalaema kiriku kellamees” (1996) stsenarist) ning kaasrežissöörina Pierre-Luc Granjon. Film sobib igas vanuses vaatajale, ka pere kõige väiksematele.

Teine põhiprogammi animafilm on värvikirev ning elust pakatav „Rohutirts ja sipelgas“ (2023, 82 min). Ket on kidramehest rohutirts, kes oma bändiga muretuid putukaid lõbustab. Läheduses elab võluv Antoinette, sipelgapesa printsess, kus muusika on keelatud ning au sees distsipliin ja raske töö. Juhuse tahtel nad kohtuvad ning tekib omavaheline kiindumus. Sipelgatüdruk üritab pidutsevaid rohutirtse saabuva karmi talve eest hoiatada, kui äkki Antheodor, auahne sipelgas, Antoinette'i ära röövib. Nüüd peab Ket oma sõpradega teda päästma minema. See on filmiversioon Aisopose ja maailmakuulsa prantsuse kirjaniku, eeskätt aga Euroopa valmikirjanduse suurkuju Jean de la Fontaine'i (1621-1695) kuulsast valmist.

Kolmas põhiprogrammi film on märg ja tõsieluline „Vaalamaailm“ (2023, 82 min). Kes läheb appi kui küürvaal on rannas kaldal? Loo käigus avastame neid erakordseid maailma ookeanide elanikke ja võitlust nende elude päästmiseks. Heathcote Williamsi enimmüüdud raamatust “Whale Nation” saadud inspiratsioon viib meid avastusretkele seni korralikult uurimata aladele ja vähe tuntud vaalade ühiskonda, avastama nende erilisi võimeid ning uskumatult rikast ja keerulist sotsiaalühiskondlikku elu. Film elu mitmekesisusest, inimese positsioonist planeedil Maa ja seda planeeti jagavate liikide hädavajaliku koostöö vajadusest.

Neljas põhiprogrammi on film seikluslik, liigutav ja fantaasiarikas animatsioon "Ikaros ja Minotaurus" (2022, 77 min). Kord ammu elas Kreeta saarel kuningas Minose ajastul noor poiss nimega Ikaros. Ühel päeval avastas ta mõistatusliku olendi, kellel oli inimese keha ja härja pea. Tema nimi? Asterion, tuntud ka kui Minotaurus. Kui kuningas palus Ikarose isal, kuulsal leiutajal Daedalusel, töötada salajase projekti kallal, mõistis Ikaros, et tema uus sõber võib olla ohus...

NB! Kõik filmid linastuvad eesti keeles!

Täpse kava leiab siit: https://www.kino.ee/events/lastefilm23