17. JAFF toimub 25. augustist kuni 10. septembrini

25. augustist kuni 10. septembrini toimub Tallinnas 17. JAFF festival, mis keskendub Aasia filmile ja Jaapani animatsioonile.

Maailm meie ümber muutub pidevalt ja seda teeb ka JAFF. 25. augustist kuni 10. septembrini 17. korda kinos Artis toimuv festival JAFF muudab oma formaati. Jaapani animatsioon moodustab endiselt olulise osa festivali programmist, kuid sel aastal on korraldajad võtnud endale ülesandeks tutvustada publikule põhjalikumalt Aasia maade filmikultuuri.

Festivali avab Takehiko Inue animafilm "The First Slam Dunk" esilinastus, mis põhineb ülipopulaarsel korvpalluritest rääkival mangaseerial. Film on kogunud ülemaailmselt kassatulu juba üle veerand miljardi dollari.

Esmakordselt Eestis linastuvad ka tuntud režissööri Keiichi Hara animafilm "Üksildane loss peeglis", Kotono Wanatabe "Kullariik ja Veeriik" ja Masaaki Yuasa uusim originaalne teos, muusikafilm "Inu-Oh".

Festivali lõpetab Masayuki Yoshihara film "Komada: viskiperekond", mis sai hiljuti auhinna Annecy rahvusvahelisel filmifestivalil. Film jutustab loo sellest, kuidas tüdruk, kes pärib raskustes oleva viskiettevõtte, taaselustab perekonna traditsioone. Meil on ainulaadne võimalus olla esimeste hulgas, kes seda filmi näevad - see jõuab Jaapanis kinolevisse alles novembris.



Publikut ootavad sellised kassahitid nagu “Suzume”, “Sword Art Online” filmid, “One Piece Film: Red”, aga ka Ghibli studio aegumatu klassika “Minu naaber Totoro” ja “Printsess Mononoke”, millele on sirgunud uus publik. Hayao Miyazaki filmid kuuluvad keskkonnakino eriprogrammi, mis on seotud aktsiooniga “Tallinn – Euroopa roheline pealinn”.

Nii nagu meie linn, järgib ka festival tallinlaste keskkonnahuve. Korraldajate plaani kohaselt asendatakse tavapärane punane vaip festivali avamisel... rohelisega. See traditsioon sai alguse kümme aastat tagasi Tokyo filmifestivalil. Meie vaip saab olema eriline - selle on valmistanud Kesk-Aasiast pärit käsitöömeistrid ökoloogiliselt puhtast orgaanilisest materjalist.

Korraldajad on otsustanud minimeerida trükitud toodete arvu - festivali kataloogid on saadaval digitaalsel kujul, samuti QR-koodide abil spetsiaalsest paberist valmistatud flaieritel, mille sisse on lisatud lilleseemneid, mida saab hiljem maha külvata ja kasvatada.

Selle aasta laiendatud mängufilmiprogrammis on teil ainulaadne võimalus tutvuda Jaapani filminduse isa Yasujirō Ozu loominguga, kelle 120. sünniaastapäeva sel aastal tähistatakse. Ozu elas sellest ajast täpselt poole, jättes oma järeltulijatele maha mitukümmend meisterlikku filmi. Jaapani firma Shōchiku andis võimaluse näha meistri 4 filmi - "Riisi maitse rohelise teega", "Tokyo lugu", "Tokyo videvik" ja "Hilissügis". Filme näidatakse 35 mm filmilindilt.



Publik saab vaadata ka programmi "Tundmatu Kim Ki-duk", mis sisaldab režissööri seni nägemata filme - "Metsloomad", "Birdcage’i hotell", "Saar", "Aadress teadmata", "Inimene, kosmos, aeg ja inimene", samuti filmi "Kõne taevast" - meistri viimane töö, mis valmis Eesti ja Leedu filmitegijate kaasabil.
Punase vaibaga sarnane programm "Roheline vaip" hõlmab Aasia riikide filme, mis on võitnud kõrgeid rahvusvahelisi auhindu. Nende hulgas mainime Mongoolia filmi "Müügitüdruk", mis äsja Tartus toimunud TARTuFFi festivalil võitis publikupreemia, ning Eesti filmitegija Maxim Golomidovi dokumentaalfilmi "Yoyogi", mis räägib Tokyo elanike seas populaarsest pargist, puudutades suurlinna, looduse ja inimese ühtsuse teemat.

Kirsiks tordil on kulinaarne filmiprogramm, mille tähtteoseks võib pidada prantsuse-jaapani kulinaarset melodraamat "Umami". Umami tähendus jaapani keeles on võrreldav järelmaitsega, mis annab toidule tabamatu võlu. Saate kohtuda hämmastava näitlejate ansambliga - Pierre Richard, Gerard Depardieu, Sandrine Bonner ja teised.

Kavas on ka Kasahstani film "Piimapiiga" - kultusfilmi "Amelie" stiilis filmitud teos. See on lugu tüdrukust, kes, õppides kondiitrikunsti, ületab ennast ja leiab armastuse.

Festivali ajal pakutakse publikule jaapani jooke ja suupisteid kino Artise kohvikus. Samuti saab osta JAFFi sümboolikaga suveniire.
Kohtumiseni kinos!