18. JAFF alustab juba 18. aprillil ning kava on võimas

Aasia filmikultuur ja Jaapani animatsioon tuleb taas – 18. JAFF alustab juba 18. aprillil

Maailm meie ümber muutub pidevalt ja seda teeb ka JAFF. 18. aprillist kuni 4. maini 18. korda kinos Artis toimuv festival muutis eelmisel aastal oma formaati. Jaapani animatsioon moodustab endiselt olulise osa festivali programmist, kuid ka sel aastal on korraldajad võtnud endale ülesandeks tutvustada publikule põhjalikumalt Aasia maade filmikultuuri.

Festivali avab esimese Hayao Miyazaki täispika filmi "Lupin III: Cagliostro loss” esilinastus, mis tähistab tänavu oma 45. aastapäeva, mistõttu valmis filmist värskelt uuendatud pildi ja heliga 4K versioon.

Esmakordselt Eestis linastub ka populaarse animeseeriaali järgi tehtud film “Spioonipere KOOD: Valge” (režissöör Kazuhiro Furuhashi). Festivali külastajal on ainulaadne võimalus olla esimeste hulgas, kes seda oodatud filmi näevad, ses see jõuab Euroopa kinolevisse alles maikuus.

Publiku soovil tuleb näitamisele kassahitid ja kiidetud meistriteosed nagu Mamoru Hosoda “Belle”, Masaaki Tachibana “Taevasse armunud“, Hayao Miyazaki “Poiss ja haigur”, Taichi Ishidate diloogia “Violet Evergarden” jt.

Aastatel 1923 - 1956 pea sada filmi lavastanud legendaarne Jaapani režissöör Kenji Mizoguchi esindab Jaapani kino kuldajastut koos selliste klassikutega nagu Akira Kurosawa ja Yasujirō Ozu, kelle filmid linastusid möödunud aasta JAFFil.

JAFFil linastuvad 125. sünniaastapäeva tähistamise puhul Mizoguchi kaks kuulsamat filmi "Viimase krüstanteemi lugu” (The Story of the Last Chrysanthemum, 1939) ja "Oharu elu” (The Life of Oharu, 1952)

Tähistame ka legendaarse koletise Godzilla 70. juubelit (esimene film radioaktiivsest koletisest ilmus 1954. aastal) ja näitame tema esimest kohtumist King Kongiga, ehk “King Kong vs. Godzilla”, mis on kõige esimese "Godzilla" režissööri Ishirō Honda ja Tom Montgomery nägemus King Kongi ja Godzilla vägikaikaveost aastast 1963.

"King Kong vs. Godzilla" linastub ainult ühel õhtul, 20.04 kell 19:15, seega tasub kalendrisse ära märkida. Lisaks on kavas uusim King Kongi ja Godzilla film "Godzilla x Kong: uus impeerium" (2024).

Eriprogrammis “Animatsioon +” linastuvad parimad Euroopa animatsioonid ja Oscari nominent “Roboti unistused” (režissöör Pablo Berger ), prantsuse ulmefilm ja kassahitt “Marsi ekspress” ja Aleksandr Sokurovi eksperimentaalne film “Muinasjutt”.

Eestis PÖFFil esilinastunud filmis “Marsi ekspress” (Mars Express)  palkab lähitulevikus jõukas ärimees eradetektiiv Aline Ruby ja tema androidist paarilise, et leida kurikuulus häkker. Marsil sukelduvad nad planeedi pealinna hämaratesse sügavustesse, kus paljastub veelgi süngem lugu, mida ilmestavad ajufarmid, korruptsioon ja kadunud tüdruk, kelle valduses on saladus robotite kohta, kes ähvardavad universumi palet muuta. 2D-d ja 3D-animatsiooni ühendav stiilne ja intelligentne futuristlik film noir on adrenaliinirohke kinoseiklus, kust ei puudu ka huumor ja põnevad märulistseenid.

Aleksander Sokurovi "Muinasjutt" on unikaalne ja eksperimentaalne animatsioon, kus taevaväravate ees kohtuvad omamoodi mustvalges puhastustules neli diktaatorit – Stalin, Hitler, Churchill ja Mussolini. Film jätkab Sokurovi tetraloogiat, mis lahkab võimu iseloomu ja on keskendunud mitmele legendaarsele türannile (“Moolok” Adolf Hitlerist 1999. aastal, “Taurus” Vladimir Leninist 2000. aastal, ja “Päike” keiser Hirohitost 2005. aastal). Filmi esilinastus toimus Locarno filmifestivalil, Venemaal on linastused ametlikult keelatud.

Alaprogrammis PUNANE VAIP linastuvad eelmise aasta parimad filmid, Wim Wendersi Oscarile kandideerinud "Täiuslikud päevad" (Perfect Days) ja Celine Songi eelmise aasta ilusaim armastuslugu "Eelmised elud" (Past Lives). Esmakordselt linastub Eestis Kauther Ben Hania erakordne dokumentaalfilm "Oli emal neli tütart” (Les Filles d’Olfa), mis kandideeris ka parima dokumentaalfilmi Oscarile. 

Filmis "Oli emal neli tütart” oleme tunnistajateks loole, mis kandub ühelt perekonnaportreelt üle sügavalt traagiliseks üldistuseks tänapäevasest olukorrast hulluks läinud maailmas, mille keskel on noortel inimestel end lihtne kaotada. Tunnustatud Tuneesia dokumentalist ja mängufilmirežissöör Kaouther Ben Hania („Mees, kes müüs oma naha“, PÖFF 2020) kutsus seda intiimset lugu etendama professionaalsed näitlejad, kes astuvad kehastavate tegelaste jälgedesse.

Thien Au Phami filmis “Kollase kookoni kammitsais" (Inside the Yellow Cocoon Shell) sureb Thieni vennanaine  Saigonis mootorrattaõnnetuses ja tema ülesandeks jääb surnukeha toimetamine kodulinna maapiirkonnas. Teekonnal on kaasas ka naise 5-aastane poeg Dao, kes õnnetuse imekombel üle elas. Vietami maakohtade müstilise maastiku taustal hakkab Thien otsima oma vanemat venda, kes kadus juba aastate eest nagu tina tuhka, et laps talle üle anda. Tema usk pannakse sellel rännakul tõsiselt proovile.

Eriprogrammis “Eesti jäljed Aasias” linastub Marko Raadi värske teos “Biwa järve 8 nägu”, mis on inspiteeritud Jaapani kultuurist ja naljakas Kõrgõzstani ning Kasahstani road-movie “Tšau, EU!” (režisöör Ruslan Akun ), mis filmiti eelmise aasta juulis Eestis. Filmis mängivad Eesti näitlejad Toomas Tross ja Haide Männamäe, Dave Benton, Mart Sander jt.

IN MEMORIAM: RYUICHI SAKAMOTO

"Ryuichi Sakamoto | Opus" on Kevadel meie seast lahkunud Jaapani helilooja ja muusiku viimane esinemine – kokkuvõte ja hüvastijätt, ilus ja kurb, ülendav ja inspireeriv.  Üks erilisemaid vaatamiselamusi – film nagu meditatsioon. Film linastub ainult ühel õhtul neljapäeval, 2. mail. Seansile eelneb heliloojat isiklikult tundnud Sten-Kristian Saluveeri sissejuhatus!

Festivali lõpuaktusel vaatame koos prantsuse-mauritaania režissööri Adberrahmane Sissako filmi “Must tee”, mis osales Berliini filmifestivali konkursil selle aasta veebruarikuus.

JAFF-i raames toimub ka traditsiooniline noorte ja subkultuuride festival J-TSOON. Ootame kõiki huvilisi 20.-21.04 ja seda ikka Tallinna Kultuurikatlas.  

Alates 2.-st maist toimub Artise kino fuajees pop-up näitus “Ülo Sooster animatsioonis”, mis on pühendatud eesti kunstniku 100.-aastase juubelile.  

Festivali ajal pakutakse publikule jaapani jooke ja suupisteid kino Artise kohvikus. Samuti saab osta JAFFi sümboolikaga suveniire.

Kohtumiseni kinos ja Tallinna Kultuurikatlas!

Rohkem infot programmi ja ajakava kohta leiab siit: https://www.kino.ee/events/jaff18