LUX publikuauhind 2023. Tasuta Euroopa väärtfilmid 27.-31. märtsini

Vaata tasuta Euroopa parimat kino ning anna oma hinnang.                      
27- 31. märtsini on kinol Artis hea meel tuua ekraanile tänavuse LUX PUBLIKUAUHINNA viis finalisti. 
Kõik filmid linastuvad ühel õhtul ja on publikule TASUTA. Tule saa osa parimatest Euroopa linateostest! Ära unusta filme hinnata: https://luxaward.eu/et

Nominendid on:

🔹„Põletavad päevad" (Kurak Günler) draama
Türgi/Prantsusmaa/Saksamaa/Holland/Kreeka/Horvaatia

Noor pühendunud prokurör Emre suunatakse tööle Yaniklari, mida on tabanud veekriis ja poliitilised skandaalid. Õige pea kistakse noormees vastu tahtmist kohalikku poliitikasse ning intriigidesse. Saabumas on valimised ning veekriis on muutunud ideoloogiate ja isiksuste sõjaks. Ametis olev meer tahab oma võimu iga hinna eest säilitada, kuid tal on ka vastaseid. Niigi pingelises õhkkonnas toimub kuritegu, mida Emre lahendama asub. Kui ta saab lähedasemaks kohaliku opositsiooni ajalehe omaniku Muratiga, hakkavad levima kuulujutud. Väikelinna toksilisest maskuliinsusest tulvil õhustikus on samasooliste vaheline sümpaatia mõeldamatu.
Türgi režissööri Emin Alperi film „Põletavad päevad“ on osalt krimitriller, osalt vestern. Selle maailmaesilinastus toimus Cannes’i prestiižses Un Certain Regard programmis.

Seanss toimub esmaspäeval 27.03 kell 19.00. Pileti saab SIIT.

🔹„Alcarras" (Alcarràs) draama, seiklus
Hispaania/Itaalia

Kataloonia külakeses elab perekond Solé, kes on mitmendat põlvkonda virsikukasvatajad. Nende tänavune saak võib aga jääda viimaseks, kuna maa omanik señor Pinyol sureb ning tema poeg otsustab maa ära müüa. Plaan on seal alustada päikeseenergia äri, mis ähvardab asendada virsikupuud päikesepaneelidega. Sellega eirab pärija oma isa ja Solé vanaisa vahelist ammust suulist kokkulepet, millega lubati Solé perekonnal maad kasutada. Kirjalikku lepingut aga pole ning nüüd püüab perekond meeleheitlikult leida viisi, kuidas maad, mis neid elatab, säilitada.

Film võitis 2022. a Berliini filmifestivalil Kuldkaru, olles esimene katalooniakeelne film, mis on selle saavutanud ning on valitud Hispaaniat esindama võõrkeelse Oscari kandidaadina.

Seanss toimub teisipäeval 28.03 kell 18.30. Pileti saab SIIT.

🔹„Lähestikku" (Close) draama
Belgia/Prantsusmaa/Holland


Samm lapsepõlvest täiskasvanute maailma on äärmiselt keeruline ja tundlik aeg inimese elus. Me kõik oleme vandunud igavest sõprust ja kogenud reetmise valu. Cannes'is oma eelmise filmi "Tüdruk" eest pärjatud režissöör Lukas Dhont on ekraanile toonud isikliku loo oma lapsepõlvest, haprast eluetapist, mille rasketest hetkedest aitavad üle helgus ja lahkus.

13-aastaste Léo ja Rémi omavaheline sõprus on üliintensiivne: poisid hängivad koos kogu vaba aja, hullavad ja mängivad. Peagi hakkavad koolikaaslased neid narrima ja uurima, kas nad on paar. Aastatepikkusele sõprusele annavad sellised kuulujutud hoobi, mis panevad poisid üksteisest eemalduma. Sõpruse purunemisel on traagilised tagajärjed.

Linateos pälvis Cannes'i filmifestivalil grand prix auhinna, kandideeris neljale Euroopa Filmiakadeemia auhinnale ja on Belgia esindajaks parima rahvusvahelise filmi Oscari-rallis.

Seanss toimub kolmapäeval 29.03 kell 19.00. Pileti saab SIIT.

🔹„Kurbuse kolmnurk" (Triangle of Sadness) draama, komöödia
USA/Rootsi/Inglismaa/Saksamaa/Prantsusmaa/Türgi/Taani/Kreeka/Šveits/Mehhiko

"Kurbuse kolmnurk” valiti Eesti Filmiajakirjanike Ühingu poolt 2022. aasta parimaks levifilmiks.

Modellipaari Carli (Harris Dickinson) ja Yaya (Cahrlbi Dean) privilegeeritud elus võib tulla ette küll igasuguseid suhtekonarusi, aga tõeliste probleemidega puutuvad nad kokku alles siis, kui satuvad kruiisile luksusjahil. Neid ümbritsevat ekstravagantsete pururikkurite parve kamandab alkoholiseerunud kapten, kes avastab tormi saabudes endas mässumeelsuse ja initsieerib sündmused, kus pööratakse pea peale kogu sotsiaalne hierarhia ning kõike peavad end uues rollis taasavastama.

„Kurbuse kolmnurk“ tõi Ruben Östlundile teise Cannes’i Kuldse palmioksa ning palju uusi sõpru ja vaenlasi. Vaata ja saa teada, kas sa oled „H&M“ või „Balenciaga“. 2022 Cannes’i Filmifestivali Kuldse Palmioksa võitja!

Seanss toimub neljapäeval 30.03 kell 18.30. Pileti saab SIIT.

🔹„Virvatuli" (Will-o'-the-Wisp) fantaasia, komöödia, muusika, romantika, ulme
Prantsusmaa/Portugal

Kuningas Alfredo meenutab surivoodil olles oma imekaunist noorusaega. Printsi saatus oli perekonnal paika pandud, kuid noormehe unistuseks oli saada tuletõrjujaks. Ei uskunud sellesse konservatiivsed vanemad, karm tuletõrjekomando ülem ega ka tulevased kolleegid. Kohtumine Afonsoga, kelle ülesandeks saab Alfredost tõeline tuletõrjuja koolitada, avab noormeeste elus uue, kirge ja armastust tulvil peatüki.

Muusikalises fantaasiakomöödias vastanduvad säravblond sinisilmne Alfredo ja tumedanahaline Afonso, kombekas kuninglik perekond ja vabameelsed päästjad, justkui jõulukalendri jaoks poseerivad napis riietuses nõtked ja sitked kehad ning imposantselt jõulised kujud. Kõike seda serveeritakse laulu ja tantsuga. Ning ärgem unustagem kaitsta meie metsi!

Seanss toimub reedel 31.03 kell 19.00. Pileti saab SIIT.

LUX publikuauhinna kohta rohkem infot leida: https://luxaward.eu/et

Leia üritus ka FACEBOOKIST!