Selgunud on LUX publikuauhinna 5 finalisti

2023. aasta LUXi publikuauhinna nominendid on „Alcarràs“, „Põletavad päevad“, „Lähestikku“, „Kurbuse kolmnurk“ ja „Virvatuled“.

Möödunud aasta lõpul kuulutati Reykjavíkis toimunud Euroopa filmiauhindade tseremoonial välja Euroopa kinopubliku auhinna LUX 2023. aasta nominendid.

Euroopa Parlamendi asepresident Evelyn Regner (S&D, Austria):

„Tänavu finaali jõudnud filmid käsitlevad Euroopa sotsiaalseid ja poliitilisi väljakutseid. Igaüks ainulaadselt, naljakalt, kurvalt, artistlikult. Need filmid ootavad nüüd teie hinnangut. Vaadake ja arutage nende üle koos meiega!“

Euroopa Parlamendi kultuuri- ja hariduskomisjoni esimees Sabine Verheyen (EPP, Saksamaa):

„Tänavuse LUXi publikuauhinna märksõna on armastus. Armastus Euroopa kino, Euroopa kultuuri ja kõigi inimeste vastu. Koroonakriisist, sõjast ja inflatsioonist räsitud kinod vajavad meie tuge. Ja meie kõik väärime toredaid hetki. Sestap – vaadake ja hinnake LUXi filme ning näidake, et armastate Euroopa kino.“

LUXi publikuauhinna nominendid

„Alcarràs“ (režissöör Carla Simón, Hispaania-Itaalia)

Kataloonia külakeses elab perekond Solé, kes on mitmendat põlvkonda virsikukasvatajad. Tänavune saak võib aga jääda neile viimaseks, sest maaomanik señor Pinyol sureb ning tema poeg otsustab maa maha müüa. Uus omanik plaanib rajada virsikuaia asemele päikesepargi. Nüüd püüab perekond meeleheitlikult leida viisi, kuidas säilitada maa, mis neid elatab.

„Põletavad päevad“ (Kurak Günler / Burning Days, režissöör Emin Alper, Türgi-Prantsusmaa-Saksamaa-Holland-Kreeka-Horvaatia)

Noor pühendunud prokurör Emre suunatakse tööle väikelinna, kus valitseb veepuudus ja lokkavad poliitilised skandaalid. Õige pea kistakse noormees vastu tahtmist kohalikku poliitikasse ja intriigidesse. Ta saab lähedaseks opositsioonilise ajalehe omanikuga ning levima hakkavad vastikud kuulujutud.

„Lähestikku“ (Close, režissöör Lukas Dhont, Belgia-Prantsusmaa-Holland)

Kaks 13-aastast poissi, Léo ja Rémi, on südamesõbrad, kuid nende suhe katkeb ootamatult. Léo, kes ei suuda juhtunut mõista, pöördub Rémi ema Sophie poole.

„Kurbuse kolmnurk“ (Triangle of Sadness, režissöör Ruben Östlund, Rootsi-Saksamaa-Prantsusmaa-Suurbritannia)

Ruben Östlundi pidurdamatult satiiriline „Kurbuse kolmnurk“ paiskab segi elurollid ja sotsiaalse hierarhia. Modellipaar Carl ja Yaya kutsutakse luksuskruiisile koos pururikka Vene oligarhi, Briti relvaärikate ja Marxi tsiteeriva alkohoolikust kapteniga. Alguses tundub, et tegemist on Instagrami väärilise idülliga, aga siis paiskub kõik pea peale.

„Virvatuled“ (Fogo-Fátuo / Will-o'-the-Wisp, režissöör João Pedro Rodrigues, Portugal-Prantsusmaa)

Portugali kroonimata kuningas Alfredo rändab oma surivoodil tagasi kaugetesse noorusmälestustesse ja aegadesse, mil ta unistas saada tuletõrjujaks. Talle meenub kohtumine tuletõrjeinstruktor Afonsoga, päevad täis armastust ja kirglikku usku, et nad suudavad maailma muuta.

Mis edasi?

Need viis filmi tõlgitakse nüüd ELi 24 ametlikku keelde ning 2023. aasta esimestel kuudel saab neid näha kõigi liikmesriikide kinodes.

11. detsembrist 2022 kuni 12. juunini 2023 toimub LUXi publikuhääletus ning kõik filmihuvilised saavad viit finalisti hinnata. Võitja selgub publiku ja Euroopa Parlamendi liikmete hääletuse tulemusel, kus mõlema osapoole hääled moodustavad 50% lõpptulemusest.

Võidufilm kuulutatakse välja 14. juunil 2023 Euroopa Parlamendi täiskogu istungil Strasbourgis.

Taust

2007. aastal asutas Euroopa Parlament filmiauhinna LUX, mis toetab Euroopa väärtusi peegeldavate filmide levitamist.

2020. aastast kannab preemia nime Euroopa kinopubliku auhind LUX ning seda annavad välja Euroopa Parlament ja Euroopa Filmiakadeemia koostöös Euroopa Komisjoni ja kinovõrgustikuga Europa Cinemas.