Artis on nüüd 15 aastat noor. Täname!

Kino Artis tähistab 15. sünnipäeva                      

Tallinna südalinnas paiknev kino Artis, mida opereerib Tallinnfilm, tähistab tänavu oma 15. sünnipäeva. Alates 2009. aastast avatud kino on kujunenud oluliseks kultuurikantsiks ja väärtfilmide oaasiks, kus filmikunsti tõelised pärlid leiavad tee nõudliku ja avatud meelelaadiga vaatajateni. Artis on koht, kus kommertskino müra jääb ukse taha, andes ruumi filmidele, mis avardavad vaataja silmaringi ja puudutavad hinge.

Esimesel päeval, 2009. aasta 10. oktoobril, alustas Artis seitsme seansiga, kus linastusid Lars von Trieri šokeeriv ja sügavalt kunstiline „Antikristus“, R.J. Cutleri „Septembrinumber“ ning kodumaine klassika „Kevade“. Tol päeval leidis Artise teekonna üles 68 vaatajat, kuid täna tervitab kino oma külastajaid kahel ekraanil kuni 12 seanssiga päevas, pakkudes filmielamusi, mis jäävad kaugemale peavoolust ja toovad esile sügavamad, tihti unustatud lood.



Viieteistkümne aasta jooksul on Artis pakkunud vaatajatele üle 4800 filmi, kokku enam kui 61 000 seansiga, mida on nautinud üle 1 480 000 külastaja. See teeb üle 3,4 külastuse iga Tallinna elaniku kohta. Publiku lemmikud on olnud nii rahvusvahelised kui ka kodumaised filmid – Woody Alleni „Südaöö Pariisis“ (8859 vaatajat) troonib esikohal, sellele järgneb kodumaine suurfilm „Tõde ja õigus“ (8835 vaatajat) ning kolmandal kohal on samuti kodumaine sõjadraama „1944“ (8097 vaatajat). Dokumentaalide seas on vaieldamatu lemmik „Tuulte tahutud maa“, mis on kogunud ligi 8000 vaatajat.

Artis on väärtfilmide kino, mis väärtustab vaikseid hetki, sügavaid lugusid ja mõtlemapanevat sisu. Kino atmosfäär on hubane, soodustades keskendumist filmikunstile. Siin ei riku filmihetke krõbisevad popkornikotid, vaid saalid on puhtad ja vaoshoitult vaiksed, pakkudes ideaalset keskkonda tõelise filmielamuse kogemiseks. Avatud linnavaatega kohvik kutsub külastajaid enne või pärast seanssi kohvi nautima, luues ideaalset ruumi nii filmide aruteludeks kui ka vaikseks mõtiskluseks.

Artis on 15. aasta jooksul muutunud oluliseks kultuurikeskuseks, pakkudes publikule nii kodumaiseid kui ka rahvusvahelisi filmipärleid, dokumentaalfilme ja omanäolisi eriprogramme, mis toetavad ja arendavad kohalikku filmikultuuri. Artis on end tõestanud kui paik, kus filmikunsti väärtustatakse ja kus saab kogeda ekraanilugusid, mis sageli kommertsmaastikult kõrvale jäävad.

„Oleme 15 aasta jooksul loonud keskkonna, kus väärtustatakse filmikunsti sügavamal ja tähendusrikkamal tasandil,“ sõnas kino Artise juht Rein Palosaar. „Oleme uhked oma pühendumise üle ja jätkame kohaliku filmikultuuri arendamist, pakkudes vaatajatele ainulaadseid kogemusi. Aitäh kõigile, kes on meid sellel teekonnal saatnud. Lubame, et jätkame sama kirglikult ja julgelt ning ikka koos teiega.”

Kino Artis kuulub 2011. aastast Europa Cinemas võrgustikku, ning 2014. aastal pälvis see parima programmiga kino auhinna. Artis on alati olnud rohkem kui pelgalt kino – see on koht, kus väärtfilm leiab oma publiku ja kus filmikogemus saab täiesti uue, sügavama mõõtme.

Artis jätkab pühendumist kvaliteetsele filmikunstile, tuues ekraanile lood, mis jäävad meelde ja inspireerivad ka aastaid hiljem.